Digitaal FM is ontstaan medio augustus 1993 na de laatste uitzending van MSG (Muziek Station Groningen). Er is toen besloten dat we..(het huidige digitaal clubje) verder moesten met radio.

Vanaf dat moment zijn we aan het werk gegaan om de zender in de lucht te brengen, maar er bleek een onverklaarbare vloek op het (toekomstige) station te liggen en elke keer gebeurde er iets waardoor we weer opnieuw moesten beginnen. Om hiervan een idee te geven het -verkorte- verloop;

Er werd gezocht naar een studiolocatie voor niet al te veel geld, maar wel met mogelijkheden voor een relaisverbinding naar de hoofdzender. De studiolocatie werd gevonden bij een zekere Rik. Voor slechts 50 piek per maand konden we in zijn.....tja woonkamer de studio plaatsen, Rik was zelf zelden thuis; hij verbleef meestal in de stad. De studio die daar gebouwd werd -tussen de rotzooi- was een in delen opgebouwde studio die daardoor snel te monteren en te demonteren was. De verbinding kon eenvoudig met een zichtverbinding gemaakt worden op een flat van ca 10 verdiepingen hoog.

Onderzoek op die flat wees uit dat woningbouwvereniging Gruno erg aardig was geweest; er zat geen slot op het dak-luik, mooi ja..yesssssss.

Er werd door de DFM-TD (Digitaal FM technische dienst) een prachtige zenderbehuizing gebouwd en met een zinken bovenkant was de kast zelfs tegen het slechtste weer opgewassen. De kist werd geplaatst, de stroomaansluiting gemaakt en er werden stoeptegels in de kist gedaan om eventueel verwaaien te voorkomen.

Op een later tijdstip na verloop van ca een week zou de zender worden geplaatst. Yessssssss U leest het goed ZOU WORDEN GEPLAATST.

Bij aankomst op de flat, armen vol Harry (lees: zender), gereedschap, antennes enz. blijkt dat de Gruno ons voor is geweest; een zeer degelijk hangslot op het luik maar geen kist meer.

Na de bovenstaande teleurstelling te hebben afgereageerd in de plaatselijke cafetaria werd er opnieuw grondig onderzoek gedaan naar locaties voor Harry.

Wie zoekt zal vinden en na een lange tijd werd een goede locatie met perspectief gevonden. Eindelijk... Maar deze zenderlocatie (een flat van 13-hoog) was in een andere hoek vanaf de studio dan de eerste optie, en er moest dus een ander type antenne toegepast worden. Deze moest gecamoufleerd worden voor eventuele nieuwsgierigen. Er werd dus een hypermoderne plantenbak gebouwd door de creatieve DFM-TD en deze werd op de balkonrand gemonteerd.

Op de zenderlocatie bleek dat we een probleem hadden met de verbinding doordat vreemde radiosignalen roet in de verbinding gooiden... Er werd aan gewerkt en tijdens het onderzoek kregen we een ander bericht: Rik (studio-huisbaas cq onderverhuurder) had een financieel probleem maar hij zou het oplossen, goed zo Rik! Yessssssssssssssss. Dus niet. Geen oplossing en binnen een zeer korte tijd de studio ontruimen en deze studio voor opslag weg moeten brengen....


Weer terug bij af - geen studio...

Er werd besloten dat er een betrouwbaar persoon moest worden gevonden zonder financiele problemen zodat de studio veilig was. Na lang zoeken vonden we een kandidaat die er aanvankelijk geen moeite mee had een studio in huis te krijgen. Later bleek dat toch anders; het kon niet doorgaan.

Dan de laatste troef; een goede bekende van een medewerker van ons had wel behoefte aan een extra zakcentje aan huur;

FL 100,- per maand was voor haar mooi meegenomen, en wij hadden immers mooi de ruimte. De DFM-TD ging aan de slag; gaten boren, zagen, draden trekken, antennes plaatsen - de studio was bedrijfsklaar in recordtijd. De verbinding op de flat moest weer veranderd worden door de andere studio-locatie en uiteindelijk werkte ook dat goed. Alleen was er een klein probleem met de hoofdzender; hij bleek niet voldoende stabiel.

De zender werd volledig verbouwd en was stiller dan een baksteen in de zon, en stabieler dan de fundering onder het nieuwe gasuniegebouw, kortom perfect.

Alweer PROBLEEM; binnen 24 uur de studio weghalen en weer verplaatsen cq opslaan, want er is een deurwaarder op komst om een huurschuld bij de huurder op te halen (ca 4 maanden achterstand).


Opnieuw terug bij af...

Opnieuw een besluit - er moest geen onderhuur meer betaald worden maar er moest een totaal "eigen" iets worden gehuurd. Er bleken ook nu weer diverse opties (zijn ze haalbaar??).

Een optie was een ruime garagebox op een industrieterrein.

De huur van deze toko bleek fl 60,- per maand. De relaisverbinding bleek ook nog haalbaar dus het ging door.

U raad het al; het DFM-TD team ging weer aan het werk; er werd voor kabelradio ca 100 meter coaxkabel in de grond gegraven nog eens 40 meter coax door regenpijpen, grond en bomen, naar de in een boom geplaatste antenne.

Maar het werkt ... echter weer een klein probleem met de hoofdzender; de huismeester van de flat wil geen antennes op de flat maar door overleg met verschillende interne kennissen kon dat snel verholpen worden.

Alweer PROBLEEM - we hebben een inbraak gehad en alle apparatuur uit de studio is weg......


Opnieuw terug bij af....

Maar er is te veel gebeurd, teveel geinvesteerd om te stoppen, we gaan door vanuit de door RTC (Radio Tropicana) beschikbaar gestelde studio. Althans voor zolang het duurt.

We zullen gedraaid hebben, al is het maar 2 dagen...

Voor de zekerheid nog de hoofdzender getest in de oven en in de vriezer bij +50 en -15 graden celcius - alles ok.

Dus uit veiligheid (lees bedrijfszekerheid) de hoofdzender in een ruimere kast gebouwd met meer koeling.

Het moraal van dit verhaal is een overzicht van de slopende tijd die de gemiddelde radioman heeft moeten meemaken om echt radio met hart en ziel te kunnen maken.

Wij kunnen het!


Het vervolg van een raar maar waar verhaal.

We schrijven donderdag 15 februari 1996 en er is heel veel veranderd, ik zal trachten dit onder woorden te brengen.

Wat er al niet gebeurt in radioland............. Digitaal FM heeft inmiddels alweer een jaar gedraaid vanuit de locatie bij een goede kennis en dan begint toch weer het bekende liedje van voren af aan; we moeten weg.

Dus na een jaar gedraaid te hebben was het weer zover, paniek in de tent, we moesten weer op zoek naar een nieuwe studiolocatie.

Uiteindelijk is dit weer binnen een paar weken geregeld, en zelfs zo snel dat we nog geen week uit de lucht zijn geweest.

Het gaat op dat moment erg goed met het station, er wordt besloten om nog een dag extra te gaan uitzenden,dit wordt uiteindelijk de woensdagavond.

In deze periode staat onze technische dienst ook niet stil, ze hebben een extra doorstuur-systeem gemaakt, dat op een flat in de nabije omgeving is geplaatst, het signaal van de studio ontvangt en weer doorzendt naar een andere flat waar onze hoofdzender staat.

Eindelijk draait het station zoals we dat graag zouden willen; de programma’s worden steeds professioneler, het geluid wordt steeds beter en financieel staan we er ook niet slecht voor.

Maar helaas, na anderhalf jaar gedraaid te hebben is het weer zover.

Op donderdag avond om 22:00 uur; Fokko start het nieuws in zodat Bert weer een nieuwe aflevering van zijn programma Blind Date kan gaan beginnen.

Bert start zijn eerste plaat in en hoort dan ineens een vreemd geluid op het signaal, wat geruis en gekraak, het zal toch niet……….

Helaas, de mannen van de radiocontroledienst staan bij onze hoofdzender en ze hebben de zender, die op dat moment op een balkon van een studentenflat stond in beslag genomen.

Gelukkig alleen de hoofdzender en een ontvanger weg.

Een van onze mensen heeft gebeld met de desbetreffende ambtenaar van de radiocontroledienst die ons vertelde dat we nooit gestoord hebben, maar dat hij vond dat we na anderhalf jaar toch maar eens uit de lucht gehaald moesten worden. Hij verzekerde ons dat hij de volgende keer verder zou gaan zoeken, en dat hij de studio toch wel zou vinden.

Aan het einde van het telefoongesprek vertelde de ambtenaar nog dat de programma’s die Digitaal FM uitzond professioneel waren, en adviseerde ons om eens te gaan praten met de lokale omroep van Groningen.

Dit zagen we in eerste instantie helemaal niet zitten omdat we dan onze zwaar bevochten vrijheid kwijt zouden raken.

Dus besloten we om toch maar weer verder te gaan met het illegaal uitzenden, maar dan voorlopig onder een andere naam.

Dit kon vrij snel gerealiseerd worden omdat er inmiddels al een nieuwe zender en doorstuursysteem waren gemaakt

Dus voor de zoveelste keer maar weer op zoek naar studioruimte en een nieuwe locatie voor de zender.

De zenderlocatie was snel gevonden; het werd een flat waar we al eens eerder een zender hadden staan.

Bij een vage kennis mochten we de studio plaatsen.

Gelukkig, we konden weer beginnen met opbouwen van de studio. Binnen enkele weken zaten we weer in de lucht met uiteraard een nieuw jingle-pakket.

Na hier een ongeveer een half jaar gedraaid te hebben, moesten we weer het pand gaan verlaten omdat onze huisbaas een andere woning had gekocht.

Onze moed was op dat moment ver te zoeken.


Weer op zoek?

Voor een aantal onder ons was dit de druppel.

We hebben toen besloten om toch maar eens te gaan onderzoeken wat onze mogelijkheden waren bij verschillende lokale omroepen.

Op dat moment was er een nieuwe lokale omroep in de lucht met testuitzendingen.

Het geluid klonk erg goed en het format dat ze daar hadden stond ons ook wel aan.

Dus besloten we om eens contact op te nemen met die omroep.

Het eerste gesprek dat we daar hadden was erg positief. We moesten demo’s inleveren.

Nadat we dat hadden gedaan werden er een aantal mensen van ons uitgenodigd voor een gesprek - en werden aangenomen.

Helaas vielen er een aantal mensen buiten de boot, die besloten om maar weer door te gaan met Digitaal FM.

Er was tenslotte nog een stuurzender en ergens in Groningen een zender op een hoge flat, dus de keuze was voor die groep snel gemaakt.

Alleen was er weer een probleem: er zaten niet veel technische mensen in de overgebleven groep.

Doordat er na verloop van tijd wat technische problemen om de hoek kwamen kijken, is Digitaal FM uiteindelijk toch opgeheven.

De spullen zijn verdeeld onder de medewerkers en oud-medewerkers en we zijn als vrienden uit elkaar gegaan en halen bij tijd en wijle nog herinneringen op aan deze roerige tijden…